Vela latina a ADN Valencià

VELA LATINA

La vela latina és un esport, però no soles això, també és cultura i tradició. “Una tradició mil·lenària dels municipis banyats per l’Albufera”; així ho defineix la Federació Cultural Valenciana de Vela Latina, que s’esforça per recuperar i transmetre aquesta activitat tradicional valenciana. 

S’ha de tenir clar que quan parlem de vela latina no ens referim a cap vaixell sinó a un tipus de vela triangular la qual forma permet navegar contra el vent. Des de temps immemorials aquest tipus d’embarcacions van ser les protagonistes de la vida quotidiana del litoral valencià, però sobretot a l’Albufera sent utilitzada per a activitats com la pesca, la caça, el cultiu d’arròs, el transport o inclús el contraban. Una altra característica és el seu fons pla que facilita la navegació en aigües amb poca profunditat. A partir del segle XX la seua presència es va veure reduïda per la introducció de noves formes de propulsió, i a partir dels anys setanta amb l’arribada de les embarcacions de motor, els vaixells de vela latina van començar a desaparèixer. Uns anys després començaren les preocupacions per part de poblacions com El Palmar, Catarroja o Silla i es va iniciar una lluita per rescatar de l’oblit a la vela latina. Aquesta lluita continua hui en dia, organitzant regates i exhibicions amb el propòsit de preservar, divulgar i conservar el patrimoni històric, artístic i cultural que suposa aquesta tradició autòctona.

Des d’ADN Valencià, volem acostar-te aquesta part de la nostra cultura, i volem mostrar-te la història, la tradició, i sobretot donar visibilitat a aquest esport tan característic de les comarques centrals de la nostra comunitat.